Culoarea anului 2018 în amenajările de interior

Probabil că toată lumea a auzit de Pantone, compania care a stabilit un sistem standard de reproducere a culorilor, sistem ce este folosit in mai multe domenii de activitate din întreaga lume. Culorile se prezintă sub forma unor paletare de carton sau sub forma unor bucăţi individuale de plastic sau material textil vopsit, în funcţie de industria căreia îi sunt adresate.

Dacă în Europa este folosit preponderent sistemul RAL, în SUA şi în restul lumii standardul Pantone este cel mai des întâlnit. Designul grafic, cel industrial şi de interior, industria materialelor plastice, a textilelor, industria tipografică etc., toate folosesc culorile Pantone pentru produsele lor.

Începând cu anul 2000, Pantone Color Institute a ales anual o “culoare a anului”, culoare anunţată la finalul anului în curs pentru anul urmator. Acest moment este întotdeauna aşteptat cu mare interest de designerii din întreaga lume pentru că stabileşte tendinţele anului ce va urma.

Anul 2018 a fost anul culorii “Ultraviolet”, o nuanţă intensă de mov închis. Acum, la începutul anului 2019, ne-am gândit că ar fi interesantă o retrospectivă a acestei culori în industria designului de interior şi modul în care aceasta s-a regăsit în piese de mobilier şi accesorii decorative.

Faţă de alte culori din anii precedenţi, ultraviolet este o nuanţă ce nu este usor de introdus într-un design de interior datorită faptului că este foarte saturată şi destul de rece. Într-un domeniu unde sunt preferate tonurile mai neutre, mai apropiate de natură, o amenajare ce are ca şi culoare principală această nuanţă de mov este destul de rar întâlnită.

Sursa: Ideomagazine

 

Aşa cum se vede din imaginile prezentate ultraviolet poate fi folosit pe suprafeţe mai mari, cum ar fi peretii (sub formă de vopsea, tapet sau chiar placaj ceramic), iar efectul este unul cu adevărat spectaculos, chiar dacă nu pe placul tuturor.

Sursa: Tile trader

Această nuanţă de mov este potrivită şi pentru piese de mobilier, deoarece creează un accent interesant şi greu de ignorat în orice amenajare. Un scaun sau un fotoliu ultraviolet sunt potrivite pentru a da o pată de culoare unui spaţiu, dar pentru cei mai curajosi există şi varianta unor piese mai mari, cum ar fi un pat sau o canapea.

Sursa: Vivre
Sursa: Somproduct
Sursa: Mobirom
Sursa: Magis Design

Probabil cel mai simplu şi des întâlnit mod de a folosi această culoare este sub forma de accesorii. Fie că este vorba de obiecte funcţionale sau decorative, movul a fost prezent anul acesta pe scena designului de interior. Avantajul unor obiecte decorative colorate este că ele pot fi schimbate uşor şi cu costuri relativ mici în momentul în care nu mai sunt pe placul clientului. Daca o canapea mov intens este o alegere greu de făcut pentru marea majoritate, o pernă sau o vază în aceeaşi culoare este mult mai usor de tolerat chiar si de catre cei mai conservatori.

Sursa: Kohl’s
Sursa: Zara home
Sursa: Zara home

Cred ca putem concluziona că Ultraviolet, culoarea Pantone a anului 2018, nu este cea mai usor de folosit in cazul amenajarilor de interior.

Ramâne de văzut cum va arăta anul 2019 la capitolul design de mobilier şi de interior, deoarece Pantone a anunţat deja noua culoare a anului, o nuanţă caldă de portocaliu numită Living coral, care cu siguranţă va fi mai apreciată decât precedenta.

Sursa: Pantone